Dňa 26. októbra 2016 sa v popoludňajších hodinách na pôde FSŠ konalo podujatie s názvom „Svet chutí a vôní Nitrianskeho regiónu“, ktorého hlavným cieľom bolo podporiť rozvoj kultúry nitrianskeho regiónu spojenej s vínom a vinohradníctvom a popularizovať poznatky o víne a vinárstve v regióne Nitra. Okrem študentov boli na podujatie pozvaní aj čestní hostia z radov vedenia Fakulty stredoeurópskych štúdií UKF.
Hlavné slovo mal počas podujatia skúsený a uznávaný somelier, Jozef Milčík, ktorý pracuje pre spoločnosť METRO Cash&Carry SR s.r.o. Prišiel nám priblížiť svoje remeslo a predstaviť nám niekoľko kvalitných a uznávaných slovenských vín. Počas riadenej degustácie sme mohli ochutnať 7 vín – Müller Thurgau, Rizling Vlašský, Rulandské Šedé a 3 druhy Tramínu Červeného. Somelier sa venoval vysvetleniu základných pojmov o víne a slovenských vinohradníckych oblastiach, ďalej kvalite vína v gastronómii, úlohe someliera a tvorbe vínnych kariet. V krátkosti nám popísal postup tvorby vín, od zberu hrozna až po skladovanie hotového vína, ako používať kvasinky, aká má byť správna hodnota cukru a alkoholu vo víne. Ozrejmil aj to, ako spoznáme kvalitné vína. Okrem toho nám predstavil 4 vína so značkou Sommelier select, na ktorého príprave sa podieľal. Vďaka jeho prezentácií sme zistili veľa poznatkov o víne, ktoré nám budú určite prínosom do budúcna.
Degustácia vín bola doplnená o ochutnávku regionálnych produktov Nitry, ktoré boli výsledkom našich kulinárskych zručností. Ochutnať sme mohli slané palacinky s mäsom, škvarkové pagáče, šišky, slané slimáčiky, gaštanové zákusky, makovú žemľovku, jahodovo-kakaový koláč, tvarohovú štrúdľu, jablkový koláč a tortu.
Okrem prípravy regionálnych pokrmov s ich popisom mali jednotliví študenti na starosti obsluhu, výzdobu miestnosti, výrobu pozvánok a letáku, pozývanie čestných hostí, fotenie, písanie správy na web, debarasovanie a upratanie miestnosti. Každý z nás sa svojej úlohy zhostil najlepšie ako mohol a svojou troškou tak prispel k príprave podujatia, ktoré sa nieslo v príjemnej a uvoľnenej atmosfére.
Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre ďakujeme za finančnú podporu, ktorá bola pridelená z rektorátneho fondu pre financovanie kultúrnych aktivít študentov UKF, za podporu pri realizácii ďakujeme aj spoločnosti METRO Cash&Carry SR s.r.o. a všetkým, ktorí sa podieľali na jeho príprave.
Veríme, že podujatie bude mať pokračovanie aj o rok a my budeme môcť opäť uplatniť teoretické poznatky v praxi. Veď nie na darmo sa hovorí, že treba spájať príjemné s užitočným.
Kamila Vozárová (študentka 3. roč.) a Ing. Lucia Hrubalová, PhD.