Dňa 5. februára 2019 sme sa v rámci predmetu someliérstvo
zúčastnili prednášky na tému Lyra chocolate alebo prednáška o hnedom
zlate. Pozvanie prijal pán Karol Stýblo, ktorý je tzv. Master Chef Chocolatier a zároveň
majiteľ firmy Lyra chocolate.
Na úvod nám pán Stýblo priblížil informácie o firme Lyra chocolate,
ktorá funguje od roku 2008. Čokoládu vyrábajú ručne z kakaa Fino de Aroma, ktoré
si sami spracovávajú od pestovania až po výslednú kakaovú hmotu. Rozprával nám
o celom procese výroby, od obratia kakaových bôbov až po samotné finále
výroby. Vo firme Lyra chocolate vyrábajú rôzne typy čokolád a ich najväčším
dodávateľ čokoládových bôbov, z ktorých vyrábajú čokoládu, je Kolumbia –
Casa Luker. Medzi najväčších odberateľov patria Kórea, Belgicko, Poľsko,
Nemecko a Česká Republika. Mali sme príležitosť ochutnať čokoládu značky Lyra
chocolate, ktorú nám doniesol pán Stýblo na degustáciu. Ochutnávali sme dva
druhy čokolád, a to z Kolumbie a Venezuely. Čokolády boli obidve
horké 70 % a podľa postupov degustácie pomocou „všetkých zmyslov“ sme si
ich naplno vychutnali.
Prednáška bola veľmi zaujímavá a vieme si lepšie
predstaviť, čo všetko zahŕňa práca s čokoládou. Dozvedeli sme sa napríklad aj
to, že existuje tzv. degustácia čokolády v tekutom stave.
Touto cestou by som sa chcela, v mene celého 3. ročníka,
ešte raz poďakovať Karolovi Stýblovi za zaujímavú prednášku a ochotu prísť
medzi nás a porozprávať nám o procese výroby a degustácie čokolády.
Text: Adriána Krajčovičová, 3RCR
Foto: Ing. Ľudmila Mazúchová, PhD.