Už po 22-krát sa v bratislavskej INCHEBE uskutočnil medzinárodný veľtrh cestovného ruchu, gastronómie, poľovníctva a wellness, ITF SLOVAKIATOUR 2016. Študenti 3. ročníka študijného programu Regionálny cestovný ruch mali možnosť navštíviť veľtrh a opäť si rozšíriť svoje poznatky.
V rámci veľtrhu na výstavisku INCHEBA prebiehali súbežne ďalšie parciálne veľtrhy a výstavy, ktoré sme mali možnosť vidieť: 23. ročník veľtrhu gastronómie – Danubius Gastro, 23. ročník výstavy Poľovníctvo a oddych a 8. ročník výstavy Wellness a fitness.
V rámci veľtrhu cestovania sme videli jednotlivé prezentácie krajín z celého sveta, stánky s ponukou vybraných regiónov Slovenska, viac ako 40 expozícií cestovných kancelárií a agentúr, či rôzne aerolínie. Veľkou výhodou veľtrhu je, že človek má možnosť sa stretnúť na jednom mieste s viacerými odborníkmi z praxe. Cestovný ruch je najmä o zážitkoch, preto mnohé krajiny prezentovali svoje „naj“ aj prostredníctvom domorodých obyvateľov. Návštevníci tak majú možnosť zoznámiť sa s typickými obyvateľmi krajiny a dozvedieť sa od nich bližšie a pravdivé informácie o danej destinácii. Ako príklad môžem uviesť prezentáciu Maroka, kde vystupovala originálna brušná tanečnica, marocké ženy maľovali prevažne návštevníčkám veľtrhu henou ornamenty na ruky a pod.
Oblasť gastronómie na veľtrhu Danubius Gastro zastupovalo množstvo vystavovateľov od káv, čajov, syrov, čokolád, alkoholu, až po inventár gastronomických zariadení, jednoducho všetko, čo sa spája s dobrým jedlom a pitím. Na čo ste mali chuť, to ste mohli ochutnať, či dozvedieť sa pikošky z výroby daných produktov. Ako zaujímavosť uvádzame firmu Gentlejam, ktorá vyrába džemy a omáčky s príchuťou alkoholu. Z najzaujímavejších kombinácii možno uviesť ríbezľový džem s ginom či tradičný slivkový džem so slivovicou.
Ďakujeme vedeniu katedry za účasť na veľtrhu, pretože opäť raz sme mali možnosť overiť si teóriu a porovnať ju s praxou!
Pavlína Turancová a Viktória Szüllő
3. ročník, Regionálny cestovný ruch