V rámci predmetu somelierstvo študenti 3.ročníka odboru Regionálny cestovný ruch v dňoch 9.2. a 12.2. absolvovali výberové prednášky o čaji, káve a čokoláde. Prvou prednáškou bolo stretnutie v čajovni Dobrých ľudí s pánom Ondejčíkom. Čajovňa dobrých ľudí je jednou z najstarších čajovní na Slovensku. Špecializuje sa na dovoz kvalitných čajov z najlepších čajových oblastí sveta a na popularizáciu čajovej kultúry. Pán Ondejčík ma bohaté skúsenosti v oblasti čajov, a tak sa o ne s nami podelil. Vysvetlil nám históriu čajov, rozdelenie či ako správne pripraviť čaj. Počas prednášky nám kládol otázky a odmeňoval nás časopisom, ktorý vydáva, a to Bonsaj a čaj. Šikovnejším sa ušiel aj poukaz pri posedení japonského čaju. Na záver prednášky nám p. Ondejčík ukázal ako správne degustovať čaj a podelil sa aj o zážitky z jeho „čajových“ ciest.
Ďalšiu zaujímavú prednášku nám urobil p. doc. PhDr. Marwan Al-Absi, CSc. Pán docent robil dlhoročný výskum o arabskej káve a kultúre Beduínov, takže opäť sme mali možnosť sa dozvedieť pozoruhodné informácie o káve. Pán docent nám porozprával rôzne tradície, zvyky či pre nás nezvyky z kultúry Beduínov a tiež aj doniesol na ochutnávku pravú arabskú kávu.
V piatok 12.2. prišiel p.Stýblo z čokoládovne Lyra Chocolate v Nitre. Dozvedeli sme sa niečo o výrobe čokolády, aké produkty čokoládovňa Lyra má v ponuke, či aké špeciality sa dajú z čokolády vyrobiť. Pán Stýblo je jeden zo štyroch ľudí na svete, ktorý smie používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier. Jeho čokoládové produkty získali v roku 2014 a 2015 ocenenie Great Taste Awards – približne také ocenenie, ktoré sa prirovnáva k Oscarovi. Predtým takúto cenu nezískal nikto ani zo Slovenskej ani z Českej republiky. Pán Stýblo je naozaj odborník vo svojom obore, ktorý nielen čokoládu vyrába, ale aj za ňou cestuje do Latinskej Ameriky. Popri rozprávaní o procese výroby čokolády sa s nami podelil aj o mnohé úsmevné zážitky zo svojich ciest.
19.2. prišiel pán Sivák -obchodný riaditeľ pivovaru ERB, porozprávať o vzniknutí pivovaru ERB a prečo práve ich pivo je výnimočné. S dôležitým dôrazom na kvalitu sa varí pivo z výlučne prírodných ingrediencií založené na špičkovej technológii. Pivovar ERB distribuuje svoje produkty do približne stovky špičkových hotelov, reštaurácii a barov na Slovensku. Pivovar ERB nájdeme v historickom centre mesta Banskej Štiavnice. Okrem pivovaru tu nájdete aj ich vlastné divadlo či reštauráciu.
Ďakujeme všetkým prednášajúcim a Ing.Terézii Repáňovej, PhD. za sprostredkovanie zaujímavých prednášok a tešíme sa na ďalšie.
Pavlína Turancová
3. ročník Regionálny cestovný ruch