Čo všetko môžeme zažiť pri štúdiu na FSŠ? Okrem výučby v podobe prednášok sa zúčastňujeme rôznych podujatí spojených s cestovným ruchom. V piatok, 29. 09. 2017, sme sa zúčastnili v poradí ôsmeho ročníka Nitrianskeho vínneho festivalu. Festival sa niesol v spojení slovenskej tradície a francúzskeho štýlu. Hlavným pôžitkom a stredobodom na festivale bolo víno. V pivniciach Nitrianskeho hradu a Pribinovho námestia sa konala prezentácia spojená s degustáciou vín zo všetkých kútov Slovenska. Na festivale sa zúčastnilo viac ako 50 vinárstiev. V najväčšom zastúpení sa predstavili výrobcovia z Nitrianskeho kraja ako VZ Topolčianky, Vinárstvo Trnovec, PD Mojmírovce, Teplan a Strelinger – Žitavské vinice, ale priestor dostali i juhoslovenské vinice ako VVD Dvory nad Žitavou, Vintop Karkó, Chateau Marco, či vinári z Tekova, pričom nechýbal ani slávny Tokaj a vinárska ikona mesta Skalica, pán Masaryk, so svojim vinárstvom. Pozvanie prijali aj významní vinári z francúzskych oblastí Champagne, Alsasko, či z oblasti južného Francúzska. Tohtoročnou novinkou bola možnosť okúsiť a porovnať víno dvoch rozličných svetov. V jednotlivých pivniciach sme mohli ochutnať rôzne vína, spýtať sa na výrobu vína, jeho pôvod a hlavné ingrediencie. Výstavné vína niesli mnoho prívlastkov, ako napríklad akostné odrodové, akostné značkové, ľadové, kabinetné, slamové víno, bobuľový alebo cibébový výber.
Bolo to pre nás výnimočným zážitkom, že sme sa mohli zúčastniť takéhoto podujatia. Každý z nás si odtiaľ odniesol mnoho poznatkov z oblasti vinárstva, ktoré podaktorí z nás využijú aj v budúcnosti. Chceli by sme sa poďakovať vedeniu Katedry cestovného ruchu, ale aj Ing. Ľudmile Mazúchovej, PhD., za príležitosť zúčastniť sa vínneho festivalu.
Nikola Gálová, Tatiana Fabianová (študentky 3. ročníka RCR)