Dňa 07. 11. 2017 o 17.00 h. sa uskutočnilo podujatie pod názvom „Svet chutí a vôní Nitrianskeho regiónu“, ktoré organizovali študenti 3. ročníka, odbor regionálny cestovný ruch, pod vedením Ing. Ľudmily Mazúchovej, PhD.
Podujatie zahájila pani vedúca Katedry cestovného ruchu, PhDr. Zuzana Palenčíková, PhD. Pozvanie prijala aj pani dekanka, dr. habil. PaedDr. Žofia Bárcziová, PhD, medzi zúčastnenými hosťami boli aj Ing. Terézia Repáňová, PhD a Mgr. Zuzana Sándorová, PhD.
Po otvorení podujatia dostal slovo somelier Tomáš Šajgal z reštaurácie FOU ZOO, ktorý nám pripravil odbornú prednášku o správnom degustovaní vína. Konkrétne prezentoval štyri druhy vína, a to biele, ružové, červené a nakoniec nealkoholický mušt z Rakúska. Sami sme mohli všetky druhy vín degustovať a vypočuť si výklad o každom z nich. Prezentoval vína aj bez etikety a mal nato dobrý názor: „Dôležitá je farba, vôňa a chuť vína. Sám ponúkam svojim hosťom vína bez etikety a následne sa ich opýtam, či im chutí alebo nechutí? Pre mňa je najdôležitejšie, keď majú vo mne dôveru a víno, ktoré nepoznajú, im nakoniec chutí“. Rozprával veľmi zaujímavo, mali sme možnosť vypočuť si niekoľko jeho príbehov a zážitkov z praxe, čo bolo pre nás veľmi prínosné a motivujúce.
Po odbornej prednáške mali študenti 3. ročníka možnosť prezentovať svoje domáce výrobky, ktoré boli typické pre určitý región Slovenska, išlo najmä o jedlá z Nitrianskeho regiónu. Pochutnali sme si napríklad na domácich lokšiach, pagáčoch, kapustníkoch, bryndzových pirohách, slivkových guliach, scískancoch, juhoslovanských koláčoch, dunajských vlnách, rôznych štrúdľach ap. Bonusom bola nádherná biela torta s logom UKF, ktorú upiekla študentka Dominika Demovičová.
Celé podujatie sa nieslo v príjemnom duchu, sprevádzané priateľskými rozhovormi, ako medzi pedagógmi, tak aj medzi študentami.