Dňa 13. februára 2018 sme sa zúčastnili prednášky o pivnom someliérstve s prvým pivným someliérom na Slovensku Ing. Jozefom Sivákom z pivovaru ERB v Banskej Štiavnici.
Prednáška trvala približne 2 hodiny a počas nej sme mali možnosť zistiť zaujímavé informácie o histórii tohto pivovaru, o príprave piva a tiež degustovať nealkoholické pivo ERB. Takisto sme ochutnali chmeľ, jačmeň a iné suroviny potrebné na výrobu piva. Pivovar ERB je rodinný podnik, ktorý bol založený v roku 2007. Majitelia podnikanie s pivom postupne obohatili aj o reštauráciu, divadlo a v roku 2019 majú dokonca v pláne otvoriť aj hotel, ktorý sa momentálne stavia. Mali sme možnosť vidieť podrobný opis výroby piva. Podnik je jedinečný už len tým, že svoje pivo, ktoré sa snaží pozdvihnúť na úroveň luxusného nápoja, nepredáva masovo. Pivo sa varí priamo v reštaurácií vo várňach. Prečerpáva sa pod cestou do synagógy, ktorú odkúpili, pretože hrozilo, že sa zrúti, a tak ju zrekonštruovali. Keďže majú vlastnú reštauráciu, pivovar a dokonca aj divadlo, ponúkajú svojim zákazníkom nielen jedlo a pitie, ale aj príjemný zážitok v podobe divadelného predstavenia.
Ďakujeme pani Dr. Mazúchovej, že pre nás pripravila túto zaujímavú prednášku a pánovi Ing. Sivákovi, že bol ochotný prísť a poskytnúť nám cenné informácie o výrobe piva a jeho firme.
Tatiana Fabianová, 3. RCR