Dňa 25. októbra 2018 sme sa v rámci predmetu gastronómia zúčastnili prednášky
na tému Ako začať podnikať v gastro priemysle? O svojich skúsenostiach v gastro podnikaní nám prišli porozprávať manželia Lucia a Tomáš Šajgalovci, majitelia prvého slovenského foodtraileru s názvom Bodka donut point. Fungujú zatiaľ len štyri mesiace, no pán Šajgal pracuje v gastro priemysle od svojich 13 rokov. Pôsobil v najlepších slovenských reštauráciách – UFO a FOU ZOO, ktoré patria medzi top reštaurácie v Bratislave. V súčasnosti sa venuje najmä someliérstvu. Priblížil nám, ako vyzerá aktuálna gastro scéna a čoho by sa mal človek držať, ak chce byť na trhu úspešný. Tiež nám prezradil niečo zo svojho know-how, aj to, že prvé pravidlo úspechu je nebáť sa, nečakať a ísť do toho, pretože správny čas naozaj neexistuje. Hovorili sme aj o najdôležitejšej časti pri začiatku podnikania v gastro priemysle, ktorou je bezpochyby marketing, no v neposlednom rade je to určite správny tím šikovných ľudí, a tiež určitá dávka šťastia. A nezabudol nám pripomenúť, že každý človek môže uspieť, len musí robiť to, čo ho baví, veriť tomu, a potom tomu uveria aj všetci ostatní.
Touto cestou by som sa chcela, v mene celého 3. ročníka, ešte raz poďakovať manželom Šajgalovcom za naozaj inšpiratívnu prednášku, ich čas a ochotu prísť medzi nás a porozprávať nám o aktuálnych trendoch v gastro podnikaní.
Text: Romana Harčárová, 3RCR
Foto: Ing. Ľudmila Mazúchová, PhD.