Dňa 15. 11. 2018 organizovali študenti Katedry cestovného ruchu gastronomické podujatia s názvom Svet chutí a vôní nitrianskeho regiónu, v rámci predmetu gastronómia, pod vedením Ing. Ľudmily Mazúchovej, PhD. Pozvanie prijali ctení hostia: prorektorka pre vzdelávanie doc. PaedDr. Jana Duchovičová, PhD., RNDr. Ladislav Szekeres, PhD., prodekan pre vzdelávanie FSŠ UKF, vedúca Katedry cestového ruchu FSŠ PhDr. Zuzana Palenčíková, PhD., ale aj ďalší hostia z externého prostredia, napríklad z Turistickej informačnej kancelárie v Nitre či Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.
Podujatie zahájili naši spolužiaci Dominik Prílepok a Boglárka Szákoová, ktorí nás sprevádzali celým programom, rovnako ako aj hudobné vystúpenia študentiek Katedry hudby – Alexandra Kochanová, Petra Jakubíková a Jana Rakúsová, ktoré hrou na klavíri sprevádzala Mgr. Viktória Nagyová, PhD. Po skončení prvého hudobného bloku dostal slovo someliér Rastislav Masrna. Porozprával nám o svojom pôsobení v Dubaji a v jednej z najprestížnejších ázijských reštaurácií na Slovensku. Na úvod nám porozprával, aké informácie sa môžeme dozvedieť z etikety na vínovej fľaši, ako ju správne otvoriť a naliať hosťom. Následne sme prešli k samotnej degustácii vín známeho slovenského výrobcu. Počas degustácie nám someliér vysvetlil, ktoré prvky si treba všímať na víne: vôňu, viskozitu, farbu a chuť. Okrem degustácie vín sme mali možnosť ochutnať aj biely a červený hroznový mušt.
Vyvrcholením podujatia bola prezentácia regionálnych jedál, napr. tradičný keltýš, lečo s cigánskym chlebom, zemiakovú fašírku s kozím syrom a kyslou smotanou, škvarkové ríteše, kľúčový koláč, makovo-jablkovú štrúdľu či klinčekové koláčiky. Spolu takmer 15 tradičných pokrmov nášho regiónu. Pri prezentácii študenti jedlá predstavili, niektorí priblížili aj tradície, ktoré sa s ich prípravou spájajú. Po skončení hlavného programu boli hostia a študenti pozvaní k ochutnávke špecialít.
Sme veľmi radi, že sme mohli takéto podujatie pripraviť a zorganizovať. Dozvedeli sme sa cenné informácie z oblasti vinohradníctva a ochutnali výborné tradičné jedlá. Tešíme sa na ďalšie podobné podujatia. Ďakujeme.
Text: Romana Gibová, 3RCR
Foto: Erika Martančíková, 3RCR, Evelin Vörösová, 3RCM