Dňa 26. februára 2020 sme sa v rámci predmetu Someliérstvo zúčastnili veľmi zaujímavej prednášky, ktorá rozšírila naše vedomosti o pive a jeho výrobe. Pozvanie prijal pán Jozef
Sivák, prvý pivný someliér na Slovensku a zároveň obchodný riaditeľ rodinného pivovaru ERB v Banskej Štiavnici. V úvode prednášky nám porozprával o tom, ako empirickým
spôsobom nadobúdal počas života vedomosti o pive, ktorých súčasťou bolo aj cestovanie. Prednáška bola rozdelená na tri časti, v prvej sme si pozreli video o pivovare ERB, jeho
fungovaní a filozofii podnikania. Spomínaný pivovar sa nachádza v historickom centre Banskej Štiavnice a ročne vyrobí 3500 hl piva. V druhej časti prednášky nám pán Sivák
vysvetlil proces výroby piva a priblížil nám jednotlivé suroviny, ktoré vstupujú do procesu výroby. Súčasťou poslednej časti bolo pivné someliérstvo, kombinácia pív a jedla, počas
ktorého sme ochutnali chmeľ, nealkoholické pivo značky ERB a tiež sme skúšali reakcie piva a jedla, napríklad v kombinácii so syrom.
Prednáška sa nám páčila a v mene všetkých za ňu pánovi Sivákovi ďakujeme.
Text: Veronika Rečková, 3RCR16b
Foto: Katarína Bukovanová, 3RCR16b